Skip links

Wat is “eelt”?

Eeltvorming is een natuurlijke reactie van de huid op afwisselende druk. Het is de verhoorning van de opperste laag van de huid, de hoornlaag. Handen en voeten zijn de meest voorkomende plaatsen voor verhoorning. Aan de voeten hebben we ook een dergelijke beschermlaag, bijvoorbeeld op de bal van de voet en onder de hiel, de plaatsen waarop wij staan: de drukpunten. Bij veel mensen wordt deze beschermlaag te dik en gaat pijn doen bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt, vaak in combinatie met likdoorns.

Behandeling

Eelt kan door de pedicure deskundig worden teruggebracht tot de normale dikte door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen.

Informatie

Ook kan eelt ontstaan door de druk van de schoen boven op de tenen op de teentoppen, met als gevolg: kans op pijnlijke likdoorns. Meestal is dan de schoen de oorzaak, deze is te klein of te nauw. ook te wijde schoenen kunnen eelt veroorzaken omdat er dan een constante wrijving is tussen de huid en de schoen. Goed passnde schoenen zijn dus heel belangrijk om extra eelt aan de tenen te voorkomen. ook extreme zweetvoeten kunnen een oorzaak zijn.